Rugklachten bij zitten, aangezien we een groot deel van de dag zitten is het heel belangrijk dat dit zonder pijn en ongemak gaat. Bij nogal wat mensen is dit niet het geval. Maarten Heemskerk, osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming in de behandeling van rugklachten bij zitten.

Hoofdpijn en osteopathie

 

Om te snappen hoe rugklachten bij zitten ontstaan is het handig om iets dieper op de biomechanika van het bekken en de wervelkolom in te gaan. Als we gaan zitten moet het bekken aan de onderkant, waarmee we contact maken met de zitting zich kunnen spreiden, de zitbeenknobbels moeten dan uit elkaar kunnen gaan. Verder is het belangrijk dat de bilmusculatuur soepel is, want op deze spieren gaan we ook zitten en deze spieren moeten de krachten die erop geplaatst worden kunnen absorberen door uit te rekken. Vergelijk het maar met een veer, als er een kracht op de veer geplaatst wordt verandert deze van vorm. Als we op een spier gaan zitten moet deze ook van vorm veranderen. Als deze spier heel stug en strak is zal uitrekken niet mogelijk zijn en zullen de krachten niet geabsorbeerd worden maar doorgegeven en dan zullen allerlei kapsels, spieren en ligamenten hoger in de rug deze krachten moeten opvangen. Vaak zijn deze daar niet op belast zodat ze beschadigen en dit levert dan pijn op. Zodra we gaan staan en gaan bewegen zakt de pijn weg omdat dan de krachten niet meer op de structuren inwerken.

De reden voor deze verharding van spierweefsel ligt voor de osteopathie vaak in de romp en specifieker in het kleine bekken. Het is namelijk zo dat  het bekken, waaruit het been groeit, ontstaat door de bewegingen die de darm maakt. Dus als dat weefsel minder mobiel is is ook de regio van het bekken minder soepel. Daar vindt dan ook de behandeling voor een deel plaats, als dit goed bewegen kan is het vaak ook nog nodig om lokaal de musculatuur goed los te maken.

Als u wilt weten of osteopathie bij uw rugklachten bij zitten kan helpen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.