Knieletsel, pijn en klachten in de knie, ontstaan en behandeling. Klachten in de knie kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms zijn er meer oorzaken die de knie in problemen brengen. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om dit oorzakelijk te behandelen.
Knieletsel, pijn en klachten in de knie, ontstaan en behandeling. Tijdens het lopen ontstaan de meeste knieklachten. Belangrijk is dat tijdens het lopen in de standfase van de benen de knie goed doorgestreept kan worden. Als dit niet kan omdat de knie in een licht gebogen stand wordt vastgezet, wordt een knie kwetsbaar. Met name het relatief zachte kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf wordt dan snel geïrriteerd en dit levert dan een ontsteking in dit kraakbeen op die pijn veroorzaakt.
Om te begrijpen hoe pijn in de knie veroorzaakt wordt is het handig om het ontstaansproces van het been, waar de knie natuurlijk onderdeel van is, in detail te bekijken. Op de 27e dag na de bevruchting start de ontwikkeling van het been, nadat eerst het bekken wordt aangelegd. Deze processen worden mogelijk gemaakt door de aanleg van de schoudergordel/arm, dit induceert de vorming van bekken/been. Dit betekent bijvoorbeeld dat een beperking in het been dus nooit volledig kan worden opgelost als er in de schoudergordel nog bewegingsbeperkingen zijn!
Aangezien de vorming van het bekken/been het directe gevolg is van groeibewegingen van de darm, betekent dit dat er tussen het been en de ‘buik’ veel relaties zijn. Zo ook voor de knie, een goede beweeglijkheid van de buikregio is essentieel voor een vrij kunnen bewegen van de knie. Verder is ook de bijnier belangrijk voor de kniestrekking. Veel kniepijn en knieklachten vinden hun oorsprong in een niet goed kunnen doorstrekken van de knie, dit betekent dat bij lopen en belasten de knie teveel gebogen blijft en daardoor de knieschijf met meer kracht op het kraakbeen van de knie gedrukt wordt, dit geeft irritatie van het kraakbeen met ontsteking tot gevolg hetgeen kniepijn veroorzaakt. Dit niet goed doorstrekken van de knie komt vaak door een hyperactieve bijnier.
De bijnier is een orgaantje dat in de stress-as zit, de HPA-as. H staat voor hypothalamus, P voor hypofyse en A voor de bijnier (de addrenal gland), deze as wordt in geval van stress actief gemaakt en maakt oa. de bijnier actief met een doorstrekbeperking van de knie tot gevolg. In situaties van stress (gevaar) moeten we immers snel kunnen reageren. Dan is het heel handig als de knie een beetje gebogen is, om snel weg te kunnen rennen of om aan te vallen is het heel onpraktisch om met doorgestreepte knieën te staan. Dan ben je te laat met reageren. Een keeper bijvoorbeeld die een penalty moet stoppen staat niet met gestrekte knieën af te wachten maar hij buigt ze om adequater te kunnen reageren.
De bijnier wordt aangestuurd door de Hypothalamus. Door blokkades in de hoge nek/schedel-overgang kan de informatievoorziening naar de hypothalamus verminderen en kan deze de bijnier constant prikkels sturen waardoor deze actief blijft als dit niet meer nodig is en daarmee de knie gebogen! Behandeling van deze aanleiding van knieklachten vindt plaats door de informatievoorziening naar de hypothalamus te verbeteren, die bepaalt immers of het lichaam in stress blijft of niet.
Knieletsel, pijn en klachten in de knie, ontstaan en behandeling. Met embryonaal geïntegreerde osteopathie is het mogelijk om de knieletsel, pijn en klachten in de knie te behandelen. Als u vragen heeft hierover kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.