Autisme, autistiform gedrag, kan osteopathie helpen? Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming in de behandeling om autisme en autistiform gedrag te beïnvloeden.
Wat is nu precies autisme en hoe ontstaat het? De afgelopen decennia is door Prof. dr. Stephen W. Porges veel onderzoek gedaan naar autisme. Zijn bevindingen hebben geleid tot “the polyvagal theory”. Deze theorie zegt dat de n.vagus, een zenuw van het niet-willekeurige zenuwstelsel, die belangrijk is bij processen die met opladen/herstellen/uitrusten te maken hebben, bestaat uit heel veel verschillende kernen. Porges ontdekte dat deze zenuw vezels in zich heeft uit meerdere, in verschillende evolutionaire periodes ontwikkelde, kernen. Er is dus niet één vagus maar er zijn er meer, hij maakt onderscheid in de oude en een nieuwe vagus. Hij is er achter gekomen dat bij autisten de “nieuwe” vaguskernen zwakker aangestuurd worden.
Wat betekent dit nu voor mensen met een zwakke “nieuwe” Vagus? Hun verteringssysteem zal minder krachtig zijn, ze hebben moeite met het verteren van veel verschillende dingen, ze lusten veel dingen niet en vinden ze snel stinken. Hoe meer structuur eten heeft hoe lastiger ze het vinden en in het algemeen doen ze ook heel lang over het eten, ze hebben de neiging vaak lang te kauwen. Ook proberen ze vaak hun verteringsysteem te activeren door het sabbelen op dingen, mouwen van truien kunnen een favoriet sabbelobject zijn. Deze nieuwe vaguskernen zijn evolutionair ontstaan in een periode dat we ons ontwikkelden van koudbloedige solitair levende wezens naar warmbloedige zoogdieren die in sociale verbanden leefden. Dit verklaart waarom als er een zwakke “nieuwe” vagus is, de in die periode tegelijk ontstane hersenzenuwkernen ook zwak zijn. Deze kernen zorgen oa. voor het maken van (oog)contact, regelen de intonatie van de stem, zorgen voor de gezichtsuitdrukking en voor het richten van het gezicht. Deze contactuele kernen zijn dan dus ook zwak ontwikkeld. Dit verklaart waarom het maken van contact zo lastig is
Hoe wordt nu normaliter deze “nieuwe”vagus aangestuurd en krachtig gemaakt? Prof. dr. Antonio Damasio heeft met zijn somatische stempel hypothese aangetoond dat prikkels uit de romp/buik verantwoordelijk zijn voor het ervaren van emoties. De “nieuwe” vagus wordt oa. door deze vezels krachtig gemaakt, 80 % van de vezels in de vagus is afferent, dat betekent dat via deze vezels informatie naar de hersenen gestuurd wordt. Als deze informatiestroom niet goed doorkomt wordt het voelen van emoties veel moeilijker, tegelijkertijd wordt de “nieuwe” vagus minder sterk en wordt het tonen van emoties via de herzenzenuwen die het gezicht aansturen moeilijker, en ook tegelijkertijd het verteren van voedsel. Nu is het niet moeilijk om te begrijpen dat deze kinderen het heel vervelend vinden om in onverwachte situaties terecht te komen, ze kunnen hun emoties minder goed voelen en vinden het dus heel moeilijk om in situaties terecht te komen waarin ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Zoals ergens heengaan waar ze niemand kennen. In bekende situaties is dit een stuk makkelijker, maar als je met hun wat afgesproken hebt en door omstandigheden moet het opeens anders dan kunnen ze makkelijk “uit hun dak gaan”, ze raken dan in paniek bij het vooruitzicht in een niet te voorspellen situatie terecht te kunnen komen.
Autisme, autistiform gedrag, kan osteopathie helpen? Waardoor worden deze zenuwbanen nu geblokkeerd, collega-osteopaat Frank de Bakker heeft gemerkt dat grote druk op de schedel , zoals die bij de bevalling kan voorkomen, kan leiden tot compressie van de zenuwbanen die deze informatie naar de hersenen brengen, dit leidt tot een verminderde doorgave van prikkels en de verminderde aansturing van de “nieuwe” vagus is zo verklaard.
Autisme, autistiform gedrag, kan osteopathie helpen? De behandeling hiervan bestaat uit het krachtig maken van het verteringssysteem en het losmaken van de mechanische blokkades in de schedelbeenderen die verantwoordelijk zijn voor de blokkades op de inkomende informatie. Als u meer wilt weten hierover of als u wilt weten of behandeling zinvol zou zijn voor u of uw kind kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.