Glutenintolerantie en osteopathie, De laatste tijd hoor je veel over gluten en het intolerant zijn daarvoor, veel mensen eten glutenvrij en glutenvrije producten zijn op veel plekken te koop. Wat is glutenintolerantie en wat is er aan te doen door osteopathie? Maarten Heemskerk, van osteopathie Haarlem, behandelt klachten die ontstaan door glutenintolerantie.
Gluten is een eiwit dat in tarwe zit, ook in rogge, gerst, durum en spelt zit gluten en in de
producten die ervan zijn gemaakt. Normaal gesproken wordt dit eiwit door de darm verteerd. Dit betekent dat de lange ketens gluteneiwit in enkelvoudige moleculen eiwit (aminozuren) worden gesplitst zodat die opgenomen kunnen worden in de darm. Voor dit in stukjes hakken zijn verteringsenzymen en de juiste zuurgraad in de dunne darm (ongeveer pH 7) nodig.
De verteringsenzymen worden gemaakt door de alvleesklier. De afstelling van de zuurgraad in de dunne darm gebeurt ook door de alvleesklier, die maakt koolzuursap, een base. Hierdoor wordt de zure maaginhoud (kan soms pH 2 zijn) geneutraliseerd. Dit is erg belangrijk want de verteringsenzymen kunnen alleen goed werken bij een zuurgraad van pH 7 in de dunne darm. Dan pas worden de eiwitten, vetten en suikers goed verteerd in de dunne darm en kunnen ze opgenomen worden.
De alvleesklier heeft voor zijn productie van enzymen aminozuren (gesplitst eiwit) nodig, als die er te weinig zijn gaat zijn functie minder worden en maakt hij ook minder koolzuursap. Dit betekent dat het dunne darmmilieu te zuur wordt en dat de verteringsenzymen hun werk minder goed kunnen doen. Ook zorgt dit zure milieu in de dunne dan ervoor dat de beschermende slijmlaag van de dunne darm weggebrand wordt. Dit zorgt voor een verhoogde doorlaatbaarheid van de dunne darm voor bijvoorbeeld te grote ketens eiwitten, dit wordt een leaky gut genoemd.
Als dit verteren van bv. eiwit, in dit specifieke geval gluten, niet goed gaat blijven er te lange keten eiwit aanwezig in de dunnen darm. Als deze door een verminderd slijmvlies de dunne darmcellen in kunnen ontstaat er een ontsteking in de darmwand. Dit geeft veel pijn in de buik als men gluten gegeten heeft. Het lichaam herkent deze te lange eiwitketens niet en zal reageren met een ontsteking van de darmwand.
De verbetering van de vertering zal zorgen voor minder ontstekingen van de darmwand en minder pijn in de buik na het eten van gluten. In de behandeling zal vooral de verbetering van de functie van de alvleesklier voorop staan. De bezenuwing van de alvleesklier zal moeten gecontroleerd worden en eventueel behandeld. Verder zal met gerichte voedingsadviezen de hoeveelheid aminozuur in het lichaam verhoogd moeten worden om zo de alvleesklier krachtiger te maken.
Glutenintolerantie en osteopathie. Als u wilt weten of osteopathie kan helpen bij uw darmproblemen, intoleranties of andere darmproblemen kunt u u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.