Glutenintolerantie, wat is het en hoe behandelt Osteopathie? Wat kan osteopathie doen bij glutenintolerantie? Gluten is een eiwit dat in granen zoals gewone tarwe, durum, gerst, rogge en spelt zit. Wanneer in de darm het verteren van eiwit niet goed gaat kan er een overgevoeligheid ontstaan, die zich oa. uit in krampen en pijn in de buik.
Verteren in de darm is eigenlijk niks anders dan het zo klein maken dat het de darmwand door kan en zo in de bloedbaan opgenomen worden kan. De vertering (van oa. eiwit) is vooral afhankelijk van de alvleesklier, de pancreas. Deze maakt verteringsenzymen die er voor zorgen dat lange ketens koolhydraten, vetten en eiwitten in enkelvoudige suikers, – vetten (vetzuren) en -eiwitten (aminozuren) gesplitst worden. Deze enkelvoudige stoffen kunnen door de darmwand heen en komen zo in de bloedbaan zodat ons lijf ze kan gebruiken. Naast verteringsenzymen maakt de alvleesklier ook koolzuursap, een base om het zuur dat door de maag geproduceerd wordt te neutraliseren. Dit is heel belangrijk, de enzymen van de alvleesklier werken namelijk alleen bij een pH (zuurgraad) van ongeveer 7. Als de pancreas te weinig koolzuursap maakt blijft de maaginhoud te zuur en werken de verteringsenzymen niet en kan voedsel ook niet gesplitst worden.
De alvleesklier kan koolzuursap en enzymen maken door de aansturing van de n. vagus. Deze zenuw moet een vrij verloop hebben van zijn begin, in de schedel, tot aan de alvleesklier. De basisgrondstof voor het maken van verteringsenzymen zijn aminozuren (enkelvoudige eiwitten). M.a.w. als de vertering in de darm slecht is worden er te weinig eiwitten gesplitst en heeft de alvleesklier dus ook te weinig grondstof en maakt te weinig enzymen. Als de alvleesklier te weinig enzymen maakt zal hij ook minder koolzuursap maken. Hierdoor wordt het milieu in de darm te zuur en werken de enzymen minder goed. Hierdoor blijft de vertering slecht, dit is een vicieuze cirkel. Ook zorgt dit ervoor dat de darmslijmlaag minder dik wordt, het te zuur milieu etst de slijmlaag weg. Dit betekent dan weer dat de darmwand doorlaatbaar wordt voor grotere moleculen en zo kunnen dan ook grotere eiwitketens binnenkomen in de darmcellen.
Door een slechte vertering blijven er in de darm grotere eiwitketens aanwezig die door het dunnere slijmvlies in de darmcellen komen. Dit zorgt voor ontstekingsreacties in deze darmcellen. Dit kan leiden tot pijn en krampen in de buik. Voordeel van dit proces is wel dat er door de ontsteking in de darmcel eiwit in aminozuren gesplitst wordt. Dit kan dan gebruikt worden door de pancreas voor het maken van verteringsenzymen.
Wat we vaak zien is dat mensen het eten van eiwitten gaan beperken, ze eten bv. gfeen gluten meer. Op de korte termijn geeft dit verbetering. Immers de ontstekingen in de darmwand verminderen, maar het betekent ook dat hierdoor nog minder aminozuur opgenomen wordt en de alvleesklier zal nog minder goed gaan werken. Na verloop van tijd is het gevolg dat eiwit nog slechter verteerd kan worden en dat mensen meer intoleranties voor andere eiwitten gaan ontwikkelen.
Het is dus belangrijk om het eten van vooral makkelijk verteerbaar eiwit aan te bevelen. Daarnaast moet de n. vagus bij blokkade worden vrijgemaakt en zullen osteopathische technieken worden ingezet om de pancreas in zijn functie te helpen.
Glutenintolerantie, wat is het en hoe behandelt Osteopathie? Als u wilt weten of osteopathie kan helpen bij uw darmproblemen, intoleranties of andere darmproblemen kunt u u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.